fredag 28 november 2008

E 621, hur farligt är det?!

En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga. Glutamat är ofta tillsatt som “smakförstärkare” i processad västerländsk mat.
Glutamat (E621)
Glutaminsyra är en av de 20 aminosyror som bygger upp proteiner. Salter av detta, glutamater, tillsätts ofta i mat då det har en “smakförstärkande” effekt. Ofta då i form av natriumglutamat, E621. Inte sällan hamnar den i mat som annars inte skulle ha smakat något vidare, kanske på grund av dåliga råvaror.
Glutamat fungerar i hjärnan som en signalsubstans, som överför information mellan hjärnceller. Överaktivering som kan bli fallet vid intag av onormala mängder glutamat kan tänkas störa balansen i nervsystemet.
migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet. Glutamat kan även vara aptitförhöjande.

Ger glutamat ökad risk för sjukdomar?
Det finns indikationer på att glutamat kan påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. En studie visade även att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt. Nu är det svårt att veta om det är glutamatet i sig som ger sådana effekter, eller den skräpmat man ofta finner glutamatet i.

4 kommentarer:

Ingela sa...

Bra och upplysande inlägg! Mamma som lider av svår migrän blir väldigt dålig av glutamat och hon har undvikit det i 15 års tid. Men det är svårt att undvika för livsmedelstillverkarna stoppar det i allt möjligt tyvärr.

Jossan sa...

Ville bara önska dig en trevlig helg. Tror inte vi åker ner till FF.
Kramis

Evalinda sa...

Hej Ingela! Vad bra att du tyckte om mitt inlägg. Jag förstår att din mamma har det svårt för det smyger sig in små E överallt och nu har dom dragit öronen till sig och börjat skriva ut substansen i stället. Så nu måste man kunna vad allt heter också. Kram Evalinda

Evalinda sa...

Detsamma Jossan! Vad tråkigt att ni inte kommer ner, men jag förstår er. Det blir ju en väldigt lång och dyr resa.